Amerikai gyümölcssaláta
Hozzávalók (4-5 személyre):
1 kg nyers gyümölcs
20 dkg krémsajt
1 dl tejföl
1 citrom
porcukor
pirított mandulaszilánkok
A citromot mosd meg, töröld szárazra, majd a héját reszeld le, s a levét csavard ki. A sajtot dolgozd össze a tejföllel, a citrom levével és héjával, valamint egy kis porcukorral. A gyümölcsöt tisztítsd meg, vágd kisebb darabokra, s öntsd rá a mártást. Tálalás előtt jól hűtsd be, s a tetejére szórj mandulát.
őszi gyümölcssaláta
Hozzávalók:
40 dkg körte
20 dkg alma
20 dkg sz?l?
20 dkg szilva
2 narancs
1 citrom leve;
Az öntethez:
2 dl joghurt
2 evőkanál méz
2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
-az egyik narancsot meghámozzuk, gerezdjeire bontjuk;
-a körtét és az almát héjastól nagy cikkekre vágjuk, majd kicsumázzuk;
-citromlével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon;
-a szilvát kimagozzuk, negyedekre vágjuk;
-a szőlőt leszemezzük;
-az előkészített gyümölcsöket egy tálba összekeverjük és a másik narancs levét ráfacsarjuk;
-hideg helyen 1-2 óráig állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek;
-tálaláskor kis tálkákba merjük és a simára turmixolt joghurtos öntettel (joghurt, méz, citromlé) meglocsolva kínáljuk.
Tanácsok:
Az elkészítési id? az érlelés nélkül 25 perc.
A számadatok egy adagra vonatkoznak.
Plussz információ:
Őszi gyümölcssaláta 2.
Hozzávalók:
3-4 körte
3-4 őszibarack
8-10 ringlószilva
2 fürt szőlő (piros és fehér)
2 evőkanál méz, durvára vágott dió
Alapos mosás után meghámozzuk a körtét és az őszibarackot, majd felkockázzuk. Négybe vágjuk a kimagozott ringlószilvákat. Leszemezzük a szőlőt és a gyümölcsöket vegyesen egy üveg tálba tesszük. Rácsorgatjuk a mézet, gyengén átforgatjuk és a durvára vágott dióval díszítjük.
Sangriás gyümölcssaláta
Hozzávalók:
1 ananász
3 kivi
3 banán
2 narancs
2 alma
2 körte
1 csomag mazsola
1 dl méz
1 dl sangria
Elkészítése:
A gyümölcsöket megtisztítjuk, egyforma nagyságú kockákra vágjuk. Egy tálba rétegesen helyezzük őket, a folyékonyra olvasztott mézzel minden egyes réteget vékonyan meglocsolunk.
Amikor az utolsó réteget is leraktuk, az egészet meglocsoljuk a sangriával, és éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap fogyasztható, frissítő, finom eledel.
Gyümölcssaláta 1.
Hozzávalók:
20 dkg banán
20 dkg narancs
20 dkg kivi
20 dkg meggy,
2 dl kefir
citromlé
pár csepp Polisweet.
Elkészítése:
A banánt felkockázzuk, meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk a felszeletelt narancsot, a kimagozott meggyet és a karikákra vágott kivit. A kefirt összekeverjük a maradék citromlével, Polisweettel és a gyümölcsökre öntjük, majd óvatosan összekeverjük.
Trópusi gyümölcssaláta
Hozzávalók:
1 nagy ananász-konzerv (lehetőleg darabolt)
1 narancs
2-3 mandarin
2-3 kivi
1 mangó vagy papaya (lehet konzerv is)
3-4 banán
1 dl portói vagy más édes bor (aszú, szamorodni, muskotály)
3-5 cl triple-sec likőr
Elkészítés:
A narancsot meghámozzuk, félbevesszük és vékonyan felszeleteljük. Ugyanígy vékony szeletekre vágjuk a lehámozott mandarinokat, kiviket meg a mangót vagy papayát is (ez utóbbit ki is hagyhatjuk, ekkor 1-1 mandarinnal és kivivel többet vegyünk), majd hozzákarikázzuk a banánokat is. Az egészet összekeverjük az ananászdarabkákkal, leöntjük az ananász levével, a borral és a likőrrel. Ha a folyadék nem lepi el a gyümölcsöt, adjunk hozzá annyi cukros-citromleves vizet, hogy ez megtörténjen. Tálalás előtt legalább 3-4 óráig hűtőben érleljük.
Megjegyzés: ha a salátát gyerekeknek készítjük, hagyjuk ki a bort, és a triple-sec helyett aromát használjunk!
Costa Azul gyümölcssaláta
Hozzávalók:
2 narancs
10 dkg piros szőlő
2 körszelet konzerv ananász
2 fél őszibarack, lehet konzerv is
10 dkg dió
1 evőkanál pisztácia
2 csapott kávéskanál barnacukor
1 evőkanál rum
2 cl narancslikőr
Elkészítés:
Hideg vízben megmossuk a narancsokat, megszárítjuk és keskeny pengéjű éles késsel a felső harmadát cikk-cakk formában levágjuk. Kiszedjük a húsát és feldaraboljuk. Megmossuk a szőlőt, félbevágjuk, kimagozzuk. Apróra daraboljuk az ananászt és az őszibarackot. Megdaráljuk a diót és a pisztáciát. A barnacukrot elkeverjük a rummal és a narancslikőrrel, ráöntjük a gyümölcsre és szobahőmérsékleten 1 órát érleljük. A narancshéjba visszatöltve tálaljuk.
Egzotikus saláta sajttal
Elkészítés:
20 dkg edami sajt
2 savanykás alma
10 dkg ananász (konzerv)
20 dkg szőlő
2-3 evőkanál majonéz
1/2 dl tejszín
20 g kókuszreszelék
10 g cukor
3 g só
3 g cayenne-bors
5 g gyömbérreszelék
Elkészítés:
A sajtot, az almát és az ananászt egyforma hasábokra vágjuk, majd hozzátesszük a megmosott szőlőszemeket. A majonézből a tejszínnel, kókuszreszelékkel, cukorral, sóval, borssal és gyömbérreszelékkel mártást készítünk, majd ráöntjük a hasábokra. A tálalásig hűtőben tartjuk.
Sárgadinnye saláta
Hozzávalók:
1 sárgadinnye
1 narancs
25 dkg piros szőlő
1/2 citrom leve
1/8 l portói bor (Tokaji aszú vagy édes szamorodni is megfelel)
2-3 evőkanál cukor
Elkészítés:
Hosszában levágjuk a sárgadinnye felső harmadát. Kimagozzuk és karalábévájóval kiszedjük a belsejét. Meghámozzuk a narancsot és apróra vágjuk. A szőlőt megmossuk. A gyümölcsöket összekeverjük a citromlével, megcukrozzuk és ráöntjük a bort, visszatöltjük a nagyobbik dinnyehéjba, majd 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Jól illik hozzá a babapiskóta vagy a vaníliafagylalt, de fogyasztható tejberizzsel vagy pudinggal is.
Trinidadi ananász
Hozzávalók:
1 érett ananász
15 dkg eper
2 kivi vagy 1 mangó
1 mandarin (lehet konzerv is)
1 citrom leve
4 csapott evőkanál cukor
6 cl fehér rum
1 evőkanál narancslikőr
A díszítéshez: 1/8 l tejszín, 1-2 evőkanál cukor, 1 rúd vanília vagy 1 vanillincukor
Elkészítés:
Hosszában levágjuk az ananász felső harmadát és kiszedjük a közepén lévő kemény részt. A többi gyümölcsöt kikaparjuk és felkockázzuk. Megmossuk és megtisztítjuk az epret, majd félbevágjuk. Meghámozzuk a kivit vagy mangót és felkarikázzuk. A gyümölcsöket összekeverjük a mandarinnal. A citromlét addig melegítjük a cukorral, míg az teljesen el nem olvad. Hagyjuk hűlni, hozzáöntjük a rumot és a likőrt, leöntjük vele a gyümölcsöt és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Felverjük a tejszínhabot a cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével vagy a vanillincukorral. A gyümölcssalátát visszatöltjük az ananász héjába, rányomjuk a tejszínhabot és így tálaljuk.
Új-Zélandi kivisaláta
Hozzávalók:
4 kivi
2 érett banán
25 dkg eper vagy málna
1 citrom leve
5 cl madeira bor (édes tokaji szamorodnival is helyettesíthető)
4 evőkanál porcukor
2 evőkanál apróra vágott dió
Elkészítés:
A banánt meghámozzuk és felszeleteljük. Azonnal leöntjük a citromlével, hogy ne barnuljon meg. Az epret megmossuk, megtisztítjuk és 4 részre vágjuk. Ráöntjük a cukorral elkevert bort. Meghámozzuk a kivit, 3 mm-es szeletekre vágjuk, óvatosan a salátába forgatjuk, majd megszórjuk a durvára vágott dióval.
Jól illik hozzá az enyhén felvert, vaníliás cukorral édesített tejszín.
Floridai gyümölcssaláta
Hozzávalók:
4 körszelet konzerv-ananász
1 érett grapefruit
1 érett banán
2 evőkanál citromlé
1 dl tejszín
1 dl majonéz
10 dió
Elkészítés:
Az ananászt apró darabokra vágjuk, a grapefruitot meghámozzuk, a fehér részét is eltávolítjuk, majd apróra daraboljuk. A banánt meghámozzuk, felkarikázzuk és azonnal leöntjük citromlével. Egy kicsit felverjük a tejszint, összekeverjük a majonézzel és óvatosan belekeverjük a gyümölcsöket, majd megszórjuk durvára vágott dióval.
Csípős szőlősaláta
Hozzávalók:
.40 dkg édes fehér szőlő
6 cl édes sherry vagy tokaji szamorodni
1 kis fejes saláta
6 dkg durvára vágott dió
3 evőkanál citromlé
2 csapott evőkanál porcukor
1 késhegynyi só
4 evőkanál olívaolaj
1/2 mokkáskanál morzsolt édes pirospaprika
Elkészítés:
A szőlőt szűrőbetéten 4 percig pároljuk. Lehűtjük, lehúzzuk a héját és mély tálba tesszük. Leöntjük a borral és 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. A saláta belső leveleit megmossuk, lecsöpögtetjük és apróra vágjuk. majd összekeverjük a dióval és a szőlővel. A citromlét összekeverjük a porcukorral, sóval, olívaolajjal és leöntjük vele a gyümölcssalátát. A pirospaprikát összemorzsoljuk és a tetejére szórjuk.
Megjegyzés: az első pillanatra ez a recept kissé bizarr, de hozzáértők szerint a gyümölcsök nagyon ízletesek kissé csípősen is. Próbáljuk meg.
Gyömbéres házi sajt mandarinnal
Hozzávalók:
10 dkg vaj
10 dkg trappista sajt
3 g gyömbér
5 g só
4 karika ananász
1 friss mandarin vagy narancs
5 dkg aszalt szilva
1 dl vörösbor
3 db babérlevél
1 g koriandermag
Elkészítés:
A szobahőmérsékletűre olvadt vajat a reszelt sajttal és a szintén reszelt, ill. őrölt fűszerekkel jól összedolgozzuk, kisméretű poharakba vagy pudingformákba töltjük és hűtőszekrénybe téve jól lehűtjük. A kimagozott aszalt szilvát a vörösborban a babérlevéllel és a koriandermaggal puhára főzzük, lehűtjük. Tálalás előtt a hűtőből kivett formákat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, lefordítva kiborítjuk egy karika ananászra, majd narancs, vagy mandarinszeletekkel díszítjük a tetejét. Vörös borban párolt aszalt szilvával körítjük.
Diós sajt almával
Hozzávalók:
40 dkg juhtúró
20 dkg krémsajt
20 dkg vaj
15 dkg dióbél
1 dkg szerecsendió
10 alma
Elkészítés:
A dió felét megdaráljuk, a juhtúróval, a krémsajttal, a vajjal és a reszelt szerecsendióval jól összedolgozzuk. A masszát 10 pudingformába vagy kisméretű pohárba töltjük és jól lehűtjük. Tálaláskor forró vízbe mártjuk a formát, majd a sajtot durvára vágott dióbélbe hempergetve almakarika-talpazatra helyezzük. Adhatunk hozzá vörös borban párolt aszalt szilvát. Dió helyett pörkölt mogyorót is használhatunk, ekkor körtealapzatra tesszük.
Sajtsalátával töltött őszibarack
Hozzávalók:
8 szem őszibarack
15 dkg Anikó vagy Göcsej sajt
4 dkg kész majonéz
10 dkg marinált paprika
2 evőkanál tejföl
5 dkg porcukor
3 dkg mazsola
3 cl rum
Elkészítés:
A sajtot és a marinált paprikát apró kockára vágva összekeverjük a majonézzel, a rumba áztatott mazsolával, megcukrozzuk és annyi tejfölt keverünk hozzá, hogy még sűrű maradjon. A megfelezett őszibarackokba töltjük, s jól lehűtve tálaljuk.
Brie sajt almával és dióval, joghurtban
Hozzávalók:
2 Séd-brie sajt
2 savanykás alma
15 dkg dióbél
5 dkg mazsola
2 pohár gyümölcsjoghurt vagy gyümölcshab
Méz, tejszínhab ízlés szerint
Elkészítés:
A sajtot diónyi darabokra vágjuk. Az almákat a megtisztítás után citromlével elöntjük, hozzáadjuk a mézet, a mazsolát és a felezett dióbelet, majd felöntjük a joghurttal vagy a gyümölcshabbal. Ha joghurtból készítjük, adhatunk a gyümölcsjoghurt ízesítésének megfelelő gyümölcsöt is hozzá. Poharakba adagoljuk, egy órára hűtőszekrénybe tesszük.